BLOG


Praten met dieren

Op 3 oktober start de Kinderboekenweek en op 4 oktober is het ook nog eens dierendag. Toeval? Misschien niet, want kinderen en dieren gaan heel goed samen. Daarbij, kinderen zijn er ook nog eens heel goed in, …praten met dieren!  Waar de meeste volwassenen het zijn afgeleerd staan kinderen nog dicht bij hun natuurlijke vermogen om dieren te verstaan en te begrijpen. Een nuttige vaardigheid vindt Astrid de Heij, auteur van het kinderboek MARITH ‘ontdekt de taal van dieren’.

 

Naast de praktische kant om te kunnen praten met je dier, helpt het kinderen vertrouwen te krijgen in hun innerlijke kracht en intuïtie. Vooral voor gevoelige kinderen is het enorm belangrijk om naar hun ‘eigen wijsheid’ te luisteren. 

De band die een kind met een dier heeft is gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen en daardoor enorm sterk. Een veilige basis om te oefenen en te ervaren welke gevoelens en gedachten van jezelf of een ander zijn. Dat maakt praten met dieren tot een vaardigheid die je ook de rest van je leven zal helpen in de omgang met zowel dieren als met andere kinderen en mensen.

 

Het misschien onwerkelijk, maar praten met dieren gebeurt al heel lang. Astrid was, naast haar energetische praktijk, zelf vanaf 2005 actief als dierentolk. Het heeft haar enorm veel gebracht en redde zelfs het leven van haar vorige hond 'Joe'. Zij zegt daarover; 'Als ik hier niet op had vertrouwd, dan was 'Joe' niet oud geworden. Doordat ik met hem kon communiceren wist ik hoe ik hem kon helpen.' 

 

Praten met dieren doe je van binnen en in stilte. Het is vaak verrassend om te ontdekken wat er in een dier omgaat. Volgens Astrid heeft iedereen dit talent om te communiceren van nature meegekregen, maar het zijn vooral kinderen die het dichtst bij dit talent staan. Zij schreef MARITH 'ontdekt de taal van dieren' dan ook om een nieuwe generatie te inspireren. Om kinderen te helpen dit talent in zichzelf te ontwikkelen ontwierp zij de online Junior Dierentolk training.

 

Voor 2019 staat er een vervolg op MARITH en een boek over het bewustzijn van dieren voor volwassenen in de planning.

Het verhaal van MARITH is Astrids eerste kinder-/jeugdboek.

 

Piet Hellemans, dierenarts en presentator bij Beestengeluk en Robs grote tuinverbouwing (SBS6) schreef het voorwoord. Hij zegt over MARITH: 'Naast dat het een leuk en spannend verhaal is, zitten er ook veel educatieve kanten aan dit boek. Het is een goed handvat om kinderen dieren te laten zien als individuen met hun gevoelens en behoeftes, en niet als speelgoed. Mooi hoe educatie, vermaak en dierenwelzijn hand in hand kunnen gaan.'

 

In MARITH 'ontdekt de taal van dieren’ ontdekt MARITH dat ze met dieren kan communiceren. Als haar buurhondje Rinze verdwijnt, zal Marith al haar twijfels en angsten moeten overwinnen om haar terug te krijgen.

  

Maak HIER kennis met een aantal karakters uit het boek.

Heb jij ook een leuke tip of weetje over dieren? Laat het ons weten.

Commentaren: 0