BLOG


Wat te doen met een pony die veel steigert


Stap 1

Je gaat natuurlijk eerst zorgen dat je zeker weet dat alles klopt:

  • De materialen die je gebruikt (hoofdstel, bit, zadel enz.) zitten goed en doen je pony geen zeer.
  • De omgeving is veilig. Er is niets veranderd waar hij van kan schrikken.

Als dit allemaal klopt, dan is dit de volgende stap.

 

Stap 2

  • Kijk naar jezelf! Want, en dit is heel belangrijk om te weten en te begrijpen! Jouw pony voelt heel goed aan hoe jij je voelt. Als jij je verdrietig voelt, dan voelt jouw pony dat aan. Ben je kwaad op je vriendin, de buurjongen of je moeder. Dan voelt jouw pony jouw boosheid. Gaat het niet zoals jij zou willen? Ben je daardoor geïrriteerd? Hij voelt dat!

Wat zou jij zelf fijn vinden? Met iemand samenwerken die onzeker, bang, boos of geïrriteerd is? Of werk je liever met iemand die je kunt vertrouwen, vriendelijk, rustig en blij is?

Vergeet niet dat pony’s vluchtdieren zijn. Als iets niet fijn is zullen ze proberen daar ver van weg te lopen. En als je dan toevallig boos of geïrriteerd of verdrietig op zijn rug zit dan kan hij proberen je eraf te krijgen.

  • Sommige pony’s kunnen zelf ook onzeker zijn. Als ze iets moeilijks of spannends moeten doen kunnen ze gaan bokken of steigeren. In plaats van dwingen kun je dan beter de stapjes kleiner maken.
  • Uiteraard hebben pony’s, net als mensen ook wel eens ergens geen zin in. Verder is het behoorlijk knap dat pony’s zich zo aan mensen aanpassen. We mogen dus best wel wat geduld met ze hebben.

Nu je dit weet kun je er iets mee gaan doen.

 

Stap 3

  • Zorg ervoor dat jij je goed voelt voordat je op je pony gaat rijden. Pony’s kunnen zo gevoelig zijn dat ze zelfs voelen of je ziek bent. Ben je boos, gefrustreerd of verdrietig? Leg je handen op je buik en haal een paar keer rustig en diep adem. Voel hoe je buik op en neer gaat. Ga pas rijden als je rustiger wordt.
  • Een pony is een levend wezen en jij gaat zomaar op zijn rug zitten. Met hulpmiddelen (hoofdstel, bit, zadel enz.) zitten jullie aan elkaar vast. Maar dat kan ook anders. En als je zo leert rijden is het nog fijner voor jullie allebei. Je maakt dan echt verbinding. Dit is hoe ruiters zonder zadel rijden. Uiteraard moet je daar veel voor oefenen, maar het kan ook met zadel.

Diep in je buik zit een krachtbron. Een punt wat ze ook wel Ki-punt of Hara noemen. Dieren hebben dat ook. Als jij je Ki-punt met het Ki-punt van je pony verbind zit je nog steviger. Dat verbinden doe je in gedachten.

Voel eerst in je eigen lichaam waar jij je Ki-punt kunt voelen. Het zit in je buik, een klein stukje onder je navel en dan naar binnen. Voel je het? Als je niets voelt is het ook goed. Als je het vaak oefent komt dat vanzelf. Vertrouw er maar op dat het werkt. Kijk nu maar even of je het punt ook bij je pony kunt ontdekken. Als het nog niet lukt, doe dan alsof, dan werkt het ook. Stel je voor dat er een lijntje tussen jouw Ki-punt en het Ki-punt van je paard loopt. Gefeliciteerd, jullie zijn nu verbonden.

  • Als je op je pony zit kan je (meestal) niet met je voeten bij de grond. Als je verbonden bent en je wilt nóg steviger zitten, stel je dan voor dat je benen zo lang zijn dat je ‘mee kunt wandelen’.
  •  Als niets wil lukken kun je contact opnemen met een dierentolk. Een dierentolk kan proberen het probleem op te lossen door aan je pony vragen waarom hij steigert. 

 

 

Heb je iets aan deze tips of heb je er zelf nog een? Zet het in de comment

Commentaren: 0

Praten met dieren


Op 3 oktober start de Kinderboekenweek en op 4 oktober is het ook nog eens dierendag. Toeval? Misschien niet, want kinderen en dieren gaan heel goed samen. Daarbij, kinderen zijn er ook nog eens heel goed in, …praten met dieren!  Waar de meeste volwassenen het zijn afgeleerd staan kinderen nog dicht bij hun natuurlijke vermogen om dieren te verstaan en te begrijpen. Een nuttige vaardigheid vindt Astrid de Heij, auteur van het kinderboek MARITH ‘ontdekt de taal van dieren’.

 

Naast de praktische kant om te kunnen praten met je dier, helpt het kinderen vertrouwen te krijgen in hun innerlijke kracht en intuïtie. Vooral voor gevoelige kinderen is het enorm belangrijk om naar hun ‘eigen wijsheid’ te luisteren. 

De band die een kind met een dier heeft is gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen en daardoor enorm sterk. Een veilige basis om te oefenen en te ervaren welke gevoelens en gedachten van jezelf of een ander zijn. Dat maakt praten met dieren tot een vaardigheid die je ook de rest van je leven zal helpen in de omgang met zowel dieren als met andere kinderen en mensen.

 

Het misschien onwerkelijk, maar praten met dieren gebeurt al heel lang. Astrid was, naast haar energetische praktijk, zelf vanaf 2005 actief als dierentolk. Het heeft haar enorm veel gebracht en redde zelfs het leven van haar vorige hond 'Joe'. Zij zegt daarover; 'Als ik hier niet op had vertrouwd, dan was 'Joe' niet oud geworden. Doordat ik met hem kon communiceren wist ik hoe ik hem kon helpen.' 

 

Praten met dieren doe je van binnen en in stilte. Het is vaak verrassend om te ontdekken wat er in een dier omgaat. Volgens Astrid heeft iedereen dit talent om te communiceren van nature meegekregen, maar het zijn vooral kinderen die het dichtst bij dit talent staan. Zij schreef MARITH 'ontdekt de taal van dieren' dan ook om een nieuwe generatie te inspireren. Om kinderen te helpen dit talent in zichzelf te ontwikkelen ontwierp zij de online Junior Dierentolk training.

 

Voor 2019 staat er een vervolg op MARITH en een boek over het bewustzijn van dieren voor volwassenen in de planning.

Het verhaal van MARITH is Astrids eerste kinder-/jeugdboek.

 

Piet Hellemans, dierenarts en presentator bij Beestengeluk en Robs grote tuinverbouwing (SBS6) schreef het voorwoord. Hij zegt over MARITH: 'Naast dat het een leuk en spannend verhaal is, zitten er ook veel educatieve kanten aan dit boek. Het is een goed handvat om kinderen dieren te laten zien als individuen met hun gevoelens en behoeftes, en niet als speelgoed. Mooi hoe educatie, vermaak en dierenwelzijn hand in hand kunnen gaan.'

 

In MARITH 'ontdekt de taal van dieren’ ontdekt MARITH dat ze met dieren kan communiceren. Als haar buurhondje Rinze verdwijnt, zal Marith al haar twijfels en angsten moeten overwinnen om haar terug te krijgen.

  

Maak HIER kennis met een aantal karakters uit het boek.

Heb jij ook een leuke tip of weetje over dieren? Laat het ons weten.

Commentaren: 0